2010. november 3., szerda

Évitől loptam :( Bocsi Évi!!!!

Hús a déli fõzelékhez

Hozzávalók kb. 20 adaghoz: 500 g pulykacomb (csont, inak és bor nélkül), 1 evőkanál olaj, kb. 100 ml víz

Elkészítése: A húst meleg vízben megmossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Lábasban az olajat a vízzel felforraljuk, a húst beletesszük, lefedjük. Lassú tűzön kb. 45 percig főzzük, aztán hagyjuk kihűlni. A konyhai robottal a húst a levével együtt pépesítjük. Kb. 25 g-os (a második életévben 35 g-os) adagokba szétmérjük, jégkockatartó edénybe tesszük. A mélyhűtő gyorsfagyasztó-rekeszében megfagyasztjuk. A megfagyott kockákat dobozba tesszük, és a mélyhűtő tárolórészében elhelyezzük.
Eltartható kb. 2 hónapig


Májpüré a déli fõzelékhez


Hozzávalók 6 adaghoz: 200 g pulykamáj, 1 teáskanál olaj

A gyermeknek legalább kéthetente májat kell kapnia. Ez a vasbevitelt segíti elő. Ezért keverjük a májpürét a tojássárgája és a hús helyett a főzelékbe.

Elkészítése: A sütõt 180 C-ra előmelegítjük. A májat a zsírtól, az erektől és a hártyáktól megtisztítjuk. Folyó vízben lemossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Kisebb tepsit olajjal kikenünk és a májat beletesszük. A sütőben (középen) alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni. A jól átsült máj is rózsás belsejében. A májat a levével együtt pépesítjük. A májpürét 6 részre osztva mélyhűtjük.
Eltartható 2 hónapig

Ízletes salátafőzelék

Hozzávalók:
2 nagyobb salátalevél,
1 közepes sárgarépa,
fél fehérrépa,
1 közepes burgonya.

Az elkészítés menete:
A salátát alaposan megmosom folyó víz alatt, majd kis edénybe teszem, és néhány perc alatt jól szétfőzöm. A sárgarépát és fehérrépát alaposan megmosom, megtisztítom, közepes vastagságú karikákra vágom, lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Néhány perc alatt puhára főzöm. Ha megpuhult, hozzárakom a burgonyát, pici sót és felengedem vízzel. A burgonya pillanatok alatt megfő. Ha minden megfőtt, a salátával együtt összeturmixolom, a főzőlével pedig megfelelő állagúra hígítom. Akkor jó a bébiétel állaga, ha az etetőkanál épphogy eldől benne.

TIPP:
A sárgarépa nyersen székletlazító, főve pont ellentétes hatást vált ki.
Egyszerre egyféle zöldséget, gyümölcsöt kínáljunk, de ha ezen már túl vagyunk, akkor jó választás ez a főzelék.
Sózni nem szükséges.

Almafőzelék burgonyával

Hozzávalók:
1 kisebb burgonya
1 alma

Elkészítés:
Az almát és a krumplit apró darabokra vágjuk és külön-külön megpároljuk őket (nem szabad együtt párolni, mert a sav miatt ami az almába van a burgonya nem puhul meg könnyen). Összeturmixoljuk az almát és a krumplit adunk hozzá egy kis főzőlevet az almából hogy megfelelő állaga legyen.

Tanácsok:
A krumpli nem párolható még paradicsommal és citrommal sem!


Sütőtökpüré


Hozzávalók:
1 közepes burgonya
10 dkg sütőtök
1 dl víz
30 ml anyatej (v. tápszer)

Elkészítés:
A megtisztított burgonyát és sütőtököt egyforma kockára vágjuk és feltesszük főzni a babaedényébe.
Fedő alatt puhára pároljuk.
A turmixgépbe tesszük a megfőtt krumplit és sütőtököt majd az anyatejjel összeturmixoljuk. Annyi főzőlevet adjunk hozzá hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Tanácsok:
A sütőtököt meg is süthetjük és ezt kaparjuk a megfőtt krumplihoz.


Répafőzelék


Egy szál sárgarépát tisztítsunk meg, szeljük karikákra, egy közepes szem krumplit tisztítsunk meg, szeljünk apróra, a kettőt együtt főzzük. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése érdekében.



Almaszósz

1 szem almát tisztítsunk meg és daraboljuk apróra. 1 szem krumplit tisztítsunk meg és apróra vágva főzzük meg, az utolsó 5 percre tegyük mellé az almát is. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése érdekében.


Céklafőzelék

1 db céklát hámozzunk meg és apróra vágva főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A krumplit vele együtt főzzük meg, ha megfőtt, turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk hozzá anyatejet is.


Burgonyapüré sült burgonyából (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, fél dl anyatej vagy HA tápszer.
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk 180 fokos sütőben 25 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk és kevés anyatejjel, vagy HA jelzésű tápszerrel simára turmixoljuk.



Burgonyapüré banánnal
(6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, fél banán.
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Kisméretű főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 10 percig főzzük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. A banánról lehúzzuk a héját és a banánnal együtt, botmixerrel pépesítjük. A megfelelő állag eléréséhez hígíthatjuk a pépet a burgonya főzőlevével, anyatejjel, vagy HA jelzésű tápszerrel.



Burgonyapüré almával (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 1 db érett, édes alma.
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Kisméretű főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 10 percig főzzük, majd hozzátesszük a megmosott, kimagvazott, meghámozott, felkockázott almát, és még 5 percig együtt főzzük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. Botmixerrel pépesítjük.


Sütőtökös burgonyapüré almával (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 1 szelet sütőtök, 1 db érett, édes alma.
Elkészítése: A burgonyát és a sütőtököt alaposan megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A burgonyát közepes méretű főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt. Újraforrástól számított újabb 8 percig együtt főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni. Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és a magvakat és a megpuhult burgonyával és sütőtökkel együtt botmixerrel pépesítjük. A megfelelő állag eléréséhez hígíthatjuk a pépet a burgonya és sütőtök főzőlevével, anyatejjel, vagy HA jelzésű tápszerrel.


Őszibarackos burgonya (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 1 szem őszibarack.
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A burgonyát közepes méretű főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt forrástól számított 8 perc alatt puhára főzzük. Az őszibarackot alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk. A két alapanyagot botmixerrel egyszerre pépesítjük. A megfelelő állag eléréséhez a pépet a burgonya főzőlevével, anyatejjel, vagy HA jelzésű tápszerrel hígíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése